Orcid – čo to je?

ORCID čo to je?

ORCID  (Open Researcher and Contributor ID) je otvorený, neziskový, komunitou riadený register jedinečných identifikátorov vedeckých pracovníkov.
K čomu slúži?
ORCID poskytuje dve základné funkcie:
1. Vedecký pracovník registráciou získa jedinečný identifikátor a možnosť spravovať svoje záznamy o činnosti.
2. APIs (application programming interface – rozhranie pre programovanie aplikácií) podporujúce system-to-system komunikáciu a autentifikáciu. (pre integráciu v rámci databáz, katalógov) Kód týchto aplikácií je dostupný pod open source (otvorenou) licenciou. Súčasťou je aj posielanie verejných dát – výstupov, každoročne vo forme súborov podliehajúcich CC0 (copyright – public domain) licencii, a to zdarma.

Ako sa možno do projektu zapojiť?

Pre fyzické osoby (vedeckí pracovníci a pod.) je prístup do registra (registrácia) bezplatný. Registrovaný užívateľ získa jedinečný ORCID identifikátor – 16 miestny kód v tvare napr.:
0000-0002-2598-3635
Organizácie si môžu vytvoriť členstvo, profil, pod ktorým sa spoja záznamy jednotlivých ORCID identifikátorov príslušných registrovaných užívateľov. Môžu ďalej aktualizovať ORCID záznamy, získavať aktualizácie od ORCID a taktiež registrovať svojich zamestnancov, študentov a zabezpečiť im tým vytvorenie ORCID identifikátora.

ORCID záznamy

Záznamy neobsahujú citlivé dáta. Ich štruktúru tvoria: meno, e-mail, názov organizácie, popis výskumnej činnosti. Dáta podliehajú predpisom o ochrane osobných údajov.
(predpisy vydané Ministerstvom obchodu USA)

Technické požiadavky?

Z hľadiska integrácie do systémov, zrejme žiadne požiadavky.
Pre centrálnu registráciu vedeckých pracovníkov bude potrebné len členstvo a prístup do rozhrania ORCID.

You may also like...